Spannendverhaaltje.nl

Bijles - Deel 1

-
21-08-2010
Voor de aardigheid lees ik altijd de kleine advertenties in de rubrieken Oproepen en Diversen. Niet dat ik er ooit iets mee doe, maar er staan soms van die raadselachtige dingen bij: ‘In de trein van Rotterdam naar Utrecht. Ik met rode sjaal en leren jas, jij een groene parka. We hadden het over The Two Towers. Ik zo je graag nog eens zien.’ Van die dingen. Zou daar ooit iemand op reageren? Maar nu stond er iets wat echt mijn aandacht trok: ‘Wie kan mijn twee dochters (6 VWO) bijles geven in exacte vakken.’ En dan een telefoonnummer dat niet ver uit de buurt kon zijn. Na mijn studie in Delft ben ik bij een ingenieursbureau gaan werken waar ik inmiddels bijna tien jaar werk, dus met die exacte vakken zit het wel goed. En op een makkelijke manier wat bijverdiensten zonder dat de Belastingdienst er weet van heeft, is natuurlijk zo gek nog niet. Dus toch maar even gebeld. ‘Met Margreet.’ In ieder geval een prettige stem van een keurige dame, zo te horen. Na wat heen en weer gepraat besloten we een kennismakingsafspraak te maken. Twee dagen later rijd ik een heuse oprijlaan op: het huis ligt even buiten een dorp aan een weg met grote vrijstaande huizen in een bosrijke omgeving. De familie Ter Veld woont wel wat je noemt ‘op stand.’ Ik zet mijn auto neer voor de dubbele garage en loop het trapje op naar de voordeur. Als ik op de bel druk hoor ik binnen een diepe ding-dong galmen; duidelijk geen belletje van de bouwmarkt. Door het glas in de deur zie ik een slank silhouet door de hal lopen. En inderdaad, een keurige dame doet de deur open. Pakweg halverwege de veertig, chique donkerpaarse rok, lila trui, zijden sjaaltje met een grote broche: inderdaad iemand die duidelijk op stand woont. Ze kijkt me vriendelijk en vragend aan. ‘Goedenavond, ik ben Wouter. We hadden gebeld over de bijles voor uw dochters.’ Dat laatste was een beetje een gok, maar ze zag er niet uit of ze bij het personeel hoorde. ‘Ja natuurlijk, meneer, komt u binnen. Margreet,’ en ze steekt haar hand uit.
Ze gaat me voor naar een enorme zitkamer — of zouden ze dat de salon noemen? — die via een grote glazen pui uitzicht biedt op een riante achtertuin die ongemerkt overgaat in het bos dat daar direct achter ligt. Ik zak weg in het leer van een van de banken, en nadat ik van koffie en een koekje ben voorzien maken we nader kennis. Ik vertel wat over mijn achtergrond en zij legt uit wat de bedoeling is. Bijles dus voor de dochters, een tweeling met de welluidende namen Jessica en Jacqueline. Dit schooljaar moeten ze vwo-examen doen met het profiel Natuur & Techniek, en vooral hun wiskunde is aan de zwakke kant; daar moet er het een en ander bijgespijkerd worden. Haar man is gezagvoerder bij de KLM en veel weg, dus hij kan niet zoveel doen. Zelf is ze wel goed in talen (zeker stewardess geweest, zo’n type is het wel) maar niet in de exacte vakken, dus zij kan ze ook niet helpen. We kunnen het goed met elkaar vinden, dus we besluiten tot zaken te komen. Maar de beide dochters moeten natuurlijk ook akkoord gaan. ‘Ik zal ze even roepen,’ zegt hun moeder. In de hal hoor ik haar hun namen roepen en een ogenblik later roffelen er twee paar voeten van de trap af.
Als ze voor hun moeder uit de kamer binnen komen val ik bijna van de bank van verbazing. Wat je noemt een eeneiige tweeling. Ze zijn werkelijk precies elkaars evenbeeld. Als ze hun haar niet verschillend zouden hebben zou je geen verschil zien. ‘Hallo, ik ben Jessica.’ Dat is die met het paardenstaartje. ‘Hallo, en ik ben Jacqueline.’ Dat is die met het soort knotje. ‘Hallo, ik ben Wouter.’ Van beide meiden krijg ik een stevige hand. En wat voor meiden. Lang, slank, blond, prachtig figuur, fris, vrolijk — en dat dus allemaal twee keer: de droom van elke man. Het zal bepaald geen straf worden om daar een of twee keer in de week een avondje bij aan tafel te moeten zitten. Met de beide meiden klikt het gelukkig ook, en als ik een half uur later vertrek is de zaak bezegeld. Elke woensdagavond zal ik proberen wat meer kennis in die lekkere koppies te proppen. Als ik heel eerlijk ben, zou ik liever wat anders in ze proppen, maar daar kan ik beter maar niet te veel aan denken.
De volgende woensdag ga ik welgemoed op pad. Het vooruitzicht om een avondje met twee lekkere meiden is wel erg aanlokkelijk. Op mijn aanbellen doet Margreet weer open. ‘Hallo, kom binnen, de dames zitten al op je te wachten. Loop maar door, je weet inmiddels de weg, Wil je koffie?’ Ja, ik wil wel koffie en de weg weet ik inderdaad ook. Die twee meiden zien er zo mogelijk nog lekkerder uit dan de vorige keer. Boeken, schriften en schrijfblok liggen al op tafel. Ik ga maar tegenover ze zitten en even genieten van het uitzicht. Als hun moeder de koffie en het fris heeft gebracht en in de zijkamer televisie gaat kijken, gaan we maar aan de slag. Goniometrische integralen. Inderdaad niet het allermakkelijkste stukje wiskunde. Maar wat een uitzicht heb ik erbij. Jessica heeft een shirtje aan, Jacqueline een bloesje. Het shirtje is tamelijk laag uitgesneden en van het bloesje had met gemak nog wel een knoopje dicht gekund. Omdat we alledrie voorovergebogen over tafel zitten heb ik een meer dan riant uitzicht: prachtige welvingen van heerlijke borsten van een formaat waar de meeste vrouwen jaloers op zouden zijn. Ze doen geen enkele moeite om de inkijk te beperken, integendeel. Als ik iets wil uitleggen hangen ze voorover, met hun ellebogen optafel en hun onderarmen voor hun borst. Dus onder die heerlijke borsten, die zo flink omhoog gedrukt worden. Het lijkt wel of ze me zitten uit te dagen, terwijl hun moeder om de hoek naar het Journaal zit te kijken. Nou, dat lukt ze dan ook aardig, want het kost me steeds meer moeite om mijn gedachten bij de wiskunde te houden. Iets uitleggen met het boek op z’n kop voor je valt niet mee, en helemaal niet als je aan volle borsten en harde tepeltjes moet denken. Toch lukt het me om ‘bij de les te blijven’ en de avond tot een min of meer goed einde te brengen. Tegen half tien drinken we met z’n vieren nog wat fris, en de beide meiden vertellen hun moeder enthousiast dat ze veel aan mijn uitleg hebben gehad. Volgende week dus weer. Mij is het ook wel bevallen, dus ik verheug me de hele week al op het uitzicht dat ik (hoop ik) ook dan weer zal hebben.
Als ik de tweede woensdag aanbel doet Margreet de deur open gekleed in een zwarte japon die haar figuur goed doet uitkomen. Het is duidelijk waar haar dochters hun uiterlijk van hebben. Hun moeder ziet er zo best wel smakelijk uit, en als ik de kans zou krijgen, zou ik het zeker niet laten. ‘Kom binnen, je weet het inmiddels allemaal wel,’ zegt ze als ze een stap opzij doet om me binnen te laten. ‘Vanavond ga ik met vrienden uit, dus jullie zullen jezelf moeten redden. Dat is toch geen probleem?’ Nou, wat mij betreft niet natuurlijk. Als ik goed en wel weer tegenover de meiden aan tafel zit en we van koffie zijn voorzien, galmt de ding-dong door het huis. ‘Dat zullen Jan-Jaap en Frederieke zijn,’ zegt Margreet. ‘Nou, dames, ik ben weg. Weet niet hoe laat ik thuis ben. Maak het Wouter niet te moeilijk en voor mij hoeven jullie niet op te blijven hoor. En Wouter, tot volgende week dan maar, hè?’ Er wordt nog wat gepraat in de gang en ik hoor de deur in het slot vallen. Ik ben alleen met die twee uitdagende meiden.
En uitdagend zijn ze. Ze ziet er nog lekkerder uit dan de vorige keer. Jessica heeft weer een laag uitgesneden shirtje aan en een rokje, Jacqueline weer een bloesje met wel twee knoopjes teveel open en een strakke broek. Net als de vorige keer doen ze hun uiterste best om zoveel mogelijk van zichzelf te laten zien, zonder dat hun borsten echt naar buiten rollen. En net als de vorige keer laat het me ook nu niet onberoerd. Zodra ze even een opgave zitten te maken om te zien of ze mijn uitleg begrepen hebben, dwalen mijn gedachten af. Wat zou ik die twee geile mokkels een graag ongegeneerd een goede beurt geven. Gewoon helemaal sufneuken, of op hun rug op tafel en dan mijn snikkel tussen die tieten. Maar dat dagdromen is niet goed voor de concentratie. De meiden lijken in de gaten te hebben dat ik er zo nu en dan niet helemaal uitkom. ‘Kan je het wel zien, zo?’ vraagt Jessica voorover leunend. Ik kijk recht in de diepe gleuf tussen haar borsten. Ik moet er van blozen en mompel iets van jawel hoor. ‘Weet je het zeker?’ doet haar zus ook een duit in het zakje en laat me ook van haar uitzicht genieten. Dit is echt geen toeval meer, ze doen het er echt om, ze zijn me gewoon aan het opgeilen. Onder het openhangende bloesje van Jacqueline kan ik haar bh zien, een roze. Zou ze ook een roze slipje aanhebben? Of een string? ‘We kunnen ook wel wat anders gaan zitten. Dan zie je het beter en dan hoef je niet op z’n kop te lezen.’ Voor ik een protest kan mompelen zijn ze om de tafel heen gelopen en elk aan een kant naast me gaan zitten. Dat is ook niet bepaald ideaal, want nou moet ik steeds heen en weer kijken, maar ik zie het inderdaad een stuk beter. Ik kijk nu recht bij ze naar binnen. We hangen gedrieën voorover over de boeken en de papieren en of ik nu links of rechts kijk, ik zie steeds die identieke borsten hangen. Het enige verschil is dat Jessica een lichtblauwe bh draagt. Laag uitgesneden, zodat de tepels er maar net in vallen. Ik krijg het steeds warmer. ‘Heb je het soms warm?’ vraagt Jacqueline dan ook heel onschuldig. ‘Je mag je trui wel even uit doen.’ Dat is niet zo’n slecht plan, maar als ik opsta bedenk ik me te laat dat het toch niet zo handig was. Door het uitzicht op die aanlokkelijke welvingen heb ik natuurlijk een flinke bult in mijn broek. Omdat ik nu insta tussen de beide meiden die nog aan tafel zitten, kunnen ze die bult overduidelijk zien, op nog geen halve meter recht voor hun zo onschuldige gezichten. Ze kijken geamuseerd naar elkaar en naar mijn bobbel, maar zeggen niets.
Als ik weer ga zitten realiseer ik me pas echt dat ze me erin geluisd hebben. Ze schuiven hun stoelen wat dichterbij zodat ik tussen ze in geklemd zit. Ze draaien nog een beetje naar me toe en ik voel hun benen tegen de mijne, met als resultaat dat mijn pik nog verder groeit. Hoe kan ik hier nu zonder kleerscheuren uitkomen? Ik kan die geile tweeling toch niet zomaar pakken? ‘Zit je wel gemakkelijk,’ lispelt Jessica in mijn linkeroor. ‘Of zit je soms wat krap,’ vraagt Jacqueline bezorgd aan mijn rechterkant. Voor ik kan antwoorden dat ik me wat meer op mijn gemak zou voelen als ze iets verder weg zouden zitten, voel ik haar hand op mijn dijbeen. Langzaam laat ze hem naar boven glijden tot hij bovenop de bult in mijn broek licht, die ze begint te masseren. Tegelijk drukt Jessica haar zachte borsten tegen mijn armen. ‘Dames, asjeblieft…’ protesteer ik zachtjes, 'dit kan toch niet. Jullie moeder…’ Maar wegduwen lukt me niet, daar is het allemaal te lekker voor. ‘Oh, mamma begrijpt het wel hoor, die is ook jong geweest hoor, en nog steeds wel trouwens’ zegt Jessica terwijl ze haar borsten nog wat harder tegen me aandrukt. ‘En je weet toch dat ze stewardess is geweest? Die kunnen er ook wat van hoor,’ valt Jacqueline haar bij, ‘ je weet toch wat ze daar van vertellen? En dacht je dat mijn vader altijd van die teefjes af kon blijven? Nee toch zeker.’ Ondertussen begint ze aan de rits man mijn gulp te trekken. ‘Oh nee, toe nou…’ probeer ik me te verzetten, maar erg overtuigend is het niet. Als ze haar hand naar binnen laat glijden en ze mijn stijve lul vastpakt door mijn boxershort, kan ik alleen maar een diepe zucht slaken. Voor Jessica is dat het teken om haar mond op de mijne te drukken en haar tong tussen mijn lippen te laten glijden.
Als ik haar zachte lippen voel en haar warme tong tegen de mijne, heb ik mezelf niet meer in de hand. Zonder verder nog aan hun moeder te denken pak ik Jessicas gezicht met beide handen beet en beantwoord haar kus met een vurige tongzoen. Dan laat ik een hand naar beneden gaan en begin haar borsten te kneden. Ik kan haar harde tepels duidelijk voelen door haar shirtje en bh heen. Ze kreunt zachtjes en vreet mijn tong zowat op. Ondertussen is het Jacqueline gelukt om mijn stijve pik te bevrijden uit zijn knellende omgeving. ‘Mmm, wat een flinke jongen ben jij,’ zegt ze vol bewondering als ze haar vingers over de volle lengte laat glijden, ‘beter dan die puber pikkies.’ Ze kneedt zachtjes mijn eikel en trekt dan langzaam de voorhuid naar achteren. ‘Mm, mm, mm! Wat een lekkertje!’ is het dan, en ze trekt me langzaam af. Met haar andere hand streelt ze haar poesje door haar broek. Om haar wat meer ruimte te geven schuif ik mijn stoel wat naar achteren en ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om het shirtje van Jessica omhoog te trekken en haar borsten uit haar bh te wippen. Wat een joekels heeft die meid, en wat een heerlijke harde tepeltjes. ‘Vind je ze mooi,’ vraagt Jessica, terwijl ze haar borsten van onder beetpakt en ze zo aan me presenteert. ‘Geweldig,’ kan ik nog schor uitbrengen, voor ik langs de eerste tepel lik om er dan op te zuigen. Ze slaakt een zacht kreetje van genot en druk haar tieten hard in mijn gezicht. Nu ik niet meer zo onder de tafel zit, heeft Jacqueline zich voorover gebogen. Ze laat haar tong even over mijn paarse eikel glijden en laat hem dan in de warmte van haar mond verdwijnen. Vol overgave begint ze me te pijpen, ondertussen mijn ballen masserend.
Jessica denkt wat meer aan zichzelf. ‘Zuig op mijn tieten Wouter, toe maar… lekker hard, ja zo… bijt maar in mijn tepels… ahhh, jaaa…’ Ze wordt steeds geiler naarmate ik harder op haar spenen knaag. Als ik haar even loslaat om naar adem te happen – ik wordt bijna gesmoord tussen haar vette memmen – gaat ze op de rand van de tafel zitten, met haar shirtje nog steeds boven haar borsten getrokken die uit haar bh’tje bungelen. Ze schuift haar rokje over haar dijen omhoog, zodat ik haar lichtblauwe string zie. ‘Lik me, Wouter, lik me helemaal uit,’ beveelt ze me terwijl ze met een geile blik in haar ogen haar eigen tieten kneedt en aan haar tepels trekt. Netjes vragen is er niet eens bij, maar wat kan mij dat schelen? Ik buig me tussen haar strakke dijen naar voren en trek haar string aan de kant. Een smakelijk pruimpje glinstert me tegemoet, helemaal glad geschoren. Gulzig hap ik toe op die smakelijke vrucht. Om Jacqueline duidelijk te maken dat ze vooral niet moet stoppen met haar heerlijke pijp- en handwerk druk ik tegelijkertijd mijn heupen met een schok omhoog. Ik hoor haar in mijn schoot kokhalzen en haar speeksel loopt langs mijn pik naar mijn ballen als ik mijn mond op Jessicas frisse kutje druk en mijn tong tussen haar lipjes door laat glijden. Ik proef haar heerlijke pruimensap dat al snel langs mijn kin loopt.
Om haar wat beter van dienst te kunnen zijn – uiteindelijk krijg ik er nog voor betaald ook – sla ik mijn armen onder haar benen door over haar dijen, om zo haar string beter aan de kant en haar kutje verder open te kunnen trekken. Haar gezwollen klitje staat parmantig te wachten op mijn tong. Ik steek mijn tong zo diep mogelijk in het roze gaatje, zuig zoveel sap op als maar lukken wil, en trek dan een spoor naar boven. Dat bevalt Jessica kennelijk wel, want ze slaat haar benen over mijn schouders, drukt met een hand mijn hoofd harder tussen haar benen en knijpt met de andere hard in haar borsten. Ze is zo geil als boter en houdt duidelijk wel van een stevige aanpak. Die kan ze van mij krijgen. Als mijn tong over haar klitje raspt gilt ze ‘Jaaa… daar!’ – alsof ik dat niet wist – en als ik mijn lippen om het knopje sluit en er hard op begin te zuigen gilt ze nog harder ‘Ohhh, ja, ja, jaaa…’ . Ze wringt haar heupen heen en weer en naar voren, mijn hele gezicht is nat van haar kutsap. Ze zal toch niet nu al klaarkomen?
Voor ik me daar verder druk over kan maken vindt Jacqueline dat het tijd is voor wat verandering. Ze laat mijn pik die helemaal glibberig is van haar speeksel uit haar mond glijden en gaat op haar knieën naast mijn stoel zitten. Terwijl ik haar zus leeg blijf zuigen, trekt ze me op de grond, zodat ik rechtop op mijn knieën moet gaan zitten om Jessica te blijven beffen. Snel maakt ze mijn broek helemaal los en trekt hem zover mogelijk naar beneden. Nu ze mijn pik en zak eindelijk in volle glorie ziet kreunt ze even, zuigt nog even op mijn eikel en gaat dan snel staan. Ze schopt haar schoenen uit peutert als een razende aan de knopen en rits van haar broek en sjort die haastig naar haar enkels. Inderdaad een roze string die haar kutje – ook al zo heerlijk glad geschoren – nauwelijks bedekt. Ze gunt zich de tijd niet om hem uit te doen. Net als haar zus trekt ze snel het smalle reepje tussen haar benen aan de kant en terwijl ze haar vingers bij zichzelf naar binnen laat glijden zakt ze weer op haar knieën en kruipt voor me, onder de tafel. Ik hoef me nergens zorgen over te maken, die meisjes regelen het allemaal zelf. Met haar bloesje nog aan kruipt Jacqueline achteruit naar me toe en schuif haar benen om de mijne, zo dat mijn kloppende paal die recht vooruit staat vanzelf in de buurt van haar kutje komt. Steunend op een elleboog steekt ze een hand tastend naar achteren, knijpt eerst een keer gemeen hard in mijn ballen, voor ze mijn harde lul te pakken heeft. Ze richt hem wat naar voren, duwt haar heupen nog wat naar achteren zodat ik mijn eikel tegen haar lipjes voel, en drukt dan in een keer hard door. Met één flinke stoot ramt ze mijn pik diep in haar kut. Of liever gezegd, haar kut over mijn pik, want het initiatief ligt helemaal bij haar. ‘Arghh, ohhh, jaaa…’ klinkt het onder de tafel. Ze beweegt haar lichaam ritmisch naar voren en naar achteren, eerst twee of drie keer langzaam; moeiteloos schuift mijn harde neukstaaf in haar natte en heerlijk strakke gleuf. Dan begint ze me ongegeneerd hard te neuken. Met flinke stoten spietst ze haar strakke lijf op mijn keiharde pik. Steeds harder en sneller pompt ze heen en weer, begeleidt door het kletsende geluid als elke keer als haar billen mijn buik raken. Ik hoef zelf bijna niks te doen, alleen in hetzelfde hoge tempo wat ‘tegengas’ geven anders beukt ze me nog onder haar tweeling zus vandaan, en daar zou die niet blij mee zijn.
Terwijl Jacqueline zichzelf onder de tafel klaarneukt op mijn neukstaaf, zorgt Jessica ervoor dat ik haar niet vergeet. Met een hand kneedt ze nog steeds haar flinke tieten en trekt aan haar tepels, met de andere heeft ze me bij mijn achterhoofd gepakt en gebruikt mijn hoofd of het een vibrator is. Ze drukt het hardhandig tegen haar kut en beurtelings trekt ze mijn hoofd op en neer tussen haar benen. Zo moet ik niet alleen haar grotje en kitje een beurt geven, maar ook haar sterretje. Speeksel en kutsap vermengen zich tot een natuurlijk smeermiddel, en mijn gezicht glibbert tussen haar dijen. Maar terwijl haar tweelingzus onder tafel mijn pik diep in haar kutje blijft boren is Jessica net gauw tevreden. Ik zuig en lik of mijn leven ervan afhangt, maar ze lijkt wel onverzadigbaar. ‘Lik me dan toch! Toe dan! Ik wil je voelen… harder… zo ja… ahhh, jaaa, ohhh…’ hoor ik boven me hijgen. Ze gaat tekeer als een jonge weduwe die al een jaar droog staat. Wat is die meid nat! Haar geil blijft maar stromen en haar billen glibberen inmiddels over de tafel. Harder wil ze het? Dat kan ze krijgen. Met verdubbelde energie val ik op haar kut aan. Ik zuig op haar lipjes, zet mijn tanden er zachtjes in en trek eraan, ik zuig hard op haar klitje en druk mijn tong zo hard mogelijk tegen haar kontgaatje. Mijn inspanningen bevallen haar kennelijk wel, want het geil blijft stromen en ze begint steeds harder te kreunen en met haar heupen te wringen.
Onder de tafel gaat kennelijk ook alles naar wens. Jacqueline beukt met harde stoten haar billen als een bezetene tegen mijn buik. Ze stoot zo diep door dat ik steeds mijn eikel tegen haar baarmoederhals voel komen. Om haar genot te verhogen wrijft steunend op een arm met haar andere hand stevig over haar klitje. ‘Ja, ja, ja…’ klinkt het dan gesmoord onder me en ik voel haar kutspieren verkrampen. Jacqueline staat op het punt van klaarkomen. Zelf merkt ze dat ook, want ze roept: ‘Jess is ga komen, ik ga komen, ja, ja, ja, ik kom… ik kom… jaaa… ahhh!’ Voor Jessica is dat het teken om zich ook helemaal te laten gaan. Ze gooit gewoon haar kut tegen min mond, knijpt zo hard in haar tieten dat haar tepels er paars van worden en roept dan ‘ik kom ook Jacky, ik kom ook… ahhh, argh!’ En dan vind het wonder van echte tweelingzusjes plaats: bijna op de seconde nauwkeurig komen ze tegelijk klaar, en hoe! Jessica klemt haar malse dijen zo hard om mijn hoofd dat ik bijna stik, en dan begint ze te spuiten! Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Een flinke straal spuit uit haar kut, recht in mijn open mond die ik er hard tegenaan druk. Ik verslik me bijna in de fontein van sap waarop ze me trakteert. Als ik naar adem hap krijg ik de volgende straal recht in mijn gezicht en in mijn haar. Tegelijkertijd krijgt haar bonkende zusje onder de tafel zo’n diep orgasme, dat ik het gevoel heb dat haar samentrekkende kut mijn lul eraf knijpt. Terwijl ze allebei gillend klaarkomen, bereik ik door die strakke kut om mijn kloppende pik ook mijn hoogtepunt. Uit het diepst van mijn ballen voel ik het zaad opborrelen. Mijn organen lijken te exploderen als het zich een uitweg zoekt en ik mijn hele lading loos, diep in Jacquelines gloeiende kutje. De geilheid van die twee strakke jonge meiden zorgt ervoor dat haar ik straal na straal volpomp met mijn sperma; het loopt langs haar kutlipjes naar buiten, langs mijn pik en over mijn ballen. Uitgeput begraaf ik mijn gezicht tussen de benen van Jessica en ik moet me goed aan haar vasthouden om niet om te vallen. Het liefst zou ik even rustig op adem komen, maar zover is de tweeling nog niet.
Aantal keer gelezen:
445
Beoordeel dit verhaal:
(10 beoordelingen)